Ново проучване потвърди, че 2000-годишната бутилка, открита в древния римски град

...
Ново проучване потвърди, че 2000-годишната бутилка, открита в древния римски град
Коментари Харесай

Най-старата бутилка зехтин в света

Ново изследване удостовери, че 2000-годишната бутилка, открита в античния римски град Херкулан, покрай актуален Неапол, е зехтин и е хвърлила светлина върху молекулярната промяна на маслото през последните две хилядолетия.

„ Много сме удовлетворени от прозренията, получени от изследванията “, сподели Рафаеле Саки, ръководител на отдела за просвета и технологии за храните в Университета в Неапол.

Работейки с сътрудници от Националния проучвателен съвет и Университета на Кампания Луиджи Ванвители, Саки стигна до това умозаключение след осъществяване на разнообразни проби.

„ Успяхме да потвърдим недвусмислено, че това, което имаме в ръцете си, е най-древният излишък от маслиново масло, възобновен и сега изложен, в доста количество, който датира от 79 година сл. Хр. “, сподели Саки.  Нещо повече, нашето изследване поразително акцентира молекулярната еволюция на зехтина през съвсем 2000-годишен интервал на предпазване.

Поради високите температури, породени от изригването на Везувий през 79 година сл. Хр. и съвсем две хилядолетия на предпазване в неконтролирани условия, остатъците от маслото към момента носят следите от химическите модификации, типични за променените хранителни мазнини.

ИНФО: Тази бутилка зехтин е оживяла след изригването на Везувий през 79 година сл. Хр.
Снимка на Рафаеле Саки

„ Всъщност доста малко от молекулите, които нормално се срещат в зехтина, са оживели “, сподели Саки.

Триглицеридите, които съставляват 98 % от маслото, се разграждат до съставните мастни киселини; ненаситените мастни киселини се окисляват изцяло, генерирайки хидрокси киселини, които от своя страна, реагират между тях, образувайки кондензационни артикули, естолиди, които в никакъв случай до момента не са следени при стандартните процеси на естествена смяна на зехтина.

Освен това остатъкът от зехтин създава редица разнообразни летливи субстанции, които са същите като тези в мощно гранясало масло и се образуват вследствие на разлагането на олеинова и линолова киселини.

Профилите на наситени мастни киселини и фитостероли също по този начин дадоха опция да се откри сигурно, че остатъкът, открит в бутилката, не съдържа животинска лой, която е била необятно употребена от тогавашното население и че това е зехтин.

„ Относителното обогатяване на наситени мастни киселини и образуването на естолиди са съдействали за втвърдяването на зехтина “, сподели Саки, като посочи, че маслото е наклонено на една страна, защото бутилката е положена в наклонено състояние от изригването до нейното разкриване.

Идентифицирането на тази археологическа бутилка зехтин ни дава неопровержимо доказателство за смисъла на този артикул в ежедневната диета на популацията на средиземноморския басейн, по-специално на античните римляни в Кампания Феликс “, сподели той.

Освен това това има огромно въздействие върху културата и имиджа на италианския зехтин, защото получихме  сертифицирана “ стъклена бутилка зехтин, съхранявана в продължение на 2000 години “, добави Саки, като посочи, че маслото най-вероятно се е втвърдило, тъй като бутилката е лежала в наклонено състояние.

Научи още забавни обстоятелства

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР